Опозиційна діяльність Гаррі Каспарова в контексті подій Євромайдану в Україні - Кулик, Сергій Михайлович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Опозиційну діяльність відомого шахового генія Г. Каспарова розглянуто в контексті суспільно-політичних подій, зумовлених Помаранчевою революцією, Революцією Гідності й подальшою воєнною агресією РФ в АР Крим та південно-східних областей України. Вивчено погляди Г. Каспарова щодо подій в Україні 2004–2015 рр.; проаналізовано причини та програми його візитів до Києва. На основі виступів, книг охарактеризовано його висловлювання і громадянську позицію щодо внутрішньополітичних аспектів розвитку РФ, політичного курсу її влади, проблем європейської безпеки. Так, восени 2014 р. він назвав В. Путіна «найнебезпечнішою людиною», анексію Криму оголосив воєнним злочином, який порушив усі міждержавні зобов’язання, що покладала на себе РФ, починаючи з 1991 р. З’ясовано причини підтримки країнами Заходу опозиційної діяльності Г. Каспарова, особливості його політичного стилю. Простежено політичний складник у сучасних російських шахах, перенесення його на міжнародну арену. Доведено, що офіційна російська пропаганда цілеспрямовано й систематично понижує авторитет Г. Каспарова, переглядає його біографію, спортивні досягнення.
Keywords: опозиція; Майдан; В. Путін; Крим; книги Г. Каспарова; міжнародні санкції; Міжнародна федерація шахів; шахи; 321.01(477):796.011.3