Формування професійно-педагогічних цінностей майбутніх учителів початкових класів - Поліщук, Валерія Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність кваліфікаційної роботи підкреслюється значимістю процесу формування професійних цінностей у майбутніх педагогів, оскільки саме вони поєднують у собі цілі, мотиви, ідеали, установки й інші світоглядні характеристики особистості, які слугують основою людських ціннісних смислів і орієнтацій, визначають професійну спрямованість і фаховість. Мета роботи полягає у розробці на основі теоретичного аналізу проблеми формування системи особистісних цінностей і з урахуванням особливостей реалізації цього процесу для здобувачів освіти спеціальності 013 Початкова освіта методики формування професійно-педагогічних цінностей майбутніх учителів початкових класів та експериментально перевірити її ефективність. У першому розділі проаналізовано теоретичні основи формування професійно-педагогічних цінностей у здобувачів освіти спеціальності 013 «початкова освіта». У другому розділі досліджено та проаналізовано стан сформованості професійно-педагогічних цінностей майбутніх учителів початкових класів. У третьому розділі описано апробацію методики формування професійно-педагогічних цінностей здобувачів освіти спеціальності «початкова освіта».
Keywords: цінність; професійно-педагогічна цінність; професійно-ціннісна орієнтація; формування цінностей; учитель початкових класів