Чисельне дослідження моделі хомеостата для одного поживного ресурсу - Чичурін, Олександр В’ячеславович; Chychurin, Oleksandr V.; Швичкіна, Олена Миколаївна; Shvychkina, Olena M. (Collegium Mazovia, 2013)
The continuous culture of micro-organisms using the chemostat is an important research technique in microbiology and population biology. We consider here chemostat model for the single-nutrient competition. For the model we find the solution when the parametric relation a1 =a2 is observed. It is to be proved that integration of the original system of the differential equations of the third order is reduced to integration of the differential equation of the first order. By performing a numeric integration we can find the solution to the model considered. The program module is built which allows visualizing the solutions for the concrete values of parameters changing in the set intervals. Сталі культури мікроорганізмів, що використовують хемостат є важливим методом дослідження в мікробіології та популяційній біології. Ми розглядаємо модель хемостата для одного поживного ресурсу. Для моделі знайдемо розв’язання, коли спостерігається параметричне відношення a1=a2. Доведено, що інтегрування вихідної системи диференціальних рівнянь третього порядку зводиться до інтегрування диференціального рівняння першого порядку. Виконуючи числове інтегрування ми можемо знайти розв’язання розглянутої моделі. Вбудований програмний модуль, дозволяє візуалізувати розв’язання для конкретних значень зміни параметрів в певні проміжки часу.
Numerical Research of the Chemostat Model for the Single-Nutrient Competition
Чичурін Олександр В’ячеславович - доктор фізико-математичних наук, професор кафедри геометрії і алгебри Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки
Keywords: комп’ютерне моделювання хомеостата; computer modeling of the chemostat; диференціальні рівняння; differential equations; розв’язання; solution; візуалізація розв’язків; visualization of solutions