Історичні особливості та сучасна категоріальна структура мережі штучних заповідних парків Українського Полісся - Савоськіна, Анна; Savoskina, Alla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розглянуто історичні особливості формування та сучасну категоріальну структуру мережі штучних запо- відних парків Українського Полісся у розрізі адміністративних областей регіону. На основі аналізу літера- турних джерел та результатів власних досліджень упроовж 2013–2014 років виявлено, що мережа штучних заповідних парків Українського Полісся сформована недостатньо оптимально. Водночас історія її формування охоплює тривалий період, що обумовлює наявність на територіях штучних заповідних парків цінних насаджень та окремих видів дендросозофітів, які мають важливе історичне та наукове значення для забезпечення збере- ження фіторізноманіття регіону. The historical particularities of forming and the modern categorial structure of the network of artificial reserved parks of the Ukrainian Polissya are shown in the article. Based on the literature resources and the results of our own researches during 2013–2014, it was revealed that network of artificial protected parks of the Ukrainian Polissya was formed not optimal enough. However, it had formed over a long period of time. That is why, certain species of rare arboreal plants that have important historical and scientific significance for preservation of phytodiversity of the region in are present in a part of protected parks and plantations.
Historical Features and Categorial Structure of the Network of Protected Artificial Parks of the Ukrainian Polissya
Keywords: історія природно-заповідної справи; категоріальна структура мережі природно-заповід-ного фонду; штучні заповідні парки; Українське Полісся; artificial protected parks; Ukrainian Polissya; history of natural reserves; categorial structure of the network of Nature-Reserved Fond