Роль професійної мотивації у діяльності сучасного вчителя - Потапчук, Людмила Володимирівна; Potapchuk, Liudmyla V. (Інститут психології ім. Г. С. Костюка Національної академії педагогічних наук, 2013)
У статті розглядаються теоретичні підходи до проблеми вивчення професійної мотивації сучасного вчителя. Особливу увагу приділено вивченню мотиваційних чинників особистості, які визначають пріоритетну сферу в процесі професійної діяльності вчителя. Показано, що ключовими регуляторами професійної мотивації сучасного вчителя є: значущість та престиж професії, можливість працювати творчо, задоволеність діяльністю.

The theoretical approaches to the problem of learning the professional motivation of the modern teacher are examined in the article. The special attention is paid to the learning motivation qualities of personality, whish determine, a priority sphere in the process of professional activity of the teacher are examined in the article. It is showed, that the main thing, which regulates the professional motivation of the modern teacher is the value and the prestige of the professional, the possibility to work creative and to be satisfied by the pedagogical activity.
Keywords: особистість; мотивація; комунікативність; толерантність; емпатійність; творчість; personality; values; communicativeness; tolerance; empatiynist'; creation