Інтерактивні методи формування комунікативних умінь та навичок здобувачів закладів загальної середньої освіти на уроках англійської мови - Кузьмич, Аліна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У роботі проаналізовано використання інтерактивних методів як ефективного способу формування комунікативних умінь і навичок здобувачів закладів загальної середньої освіти. Запропоновано теоретичний аналіз наукової і науково-методичної літератури з питань інтерактивного навчання, обґрунтовано доцільність використання інтерактивних методів навчання при вивчення англійської мови, досліджено основні психологічні передумови формування у здобувачів закладів загальної середньої освіти комунікативної англомовної компетентності шляхом застосування інтерактивних методів у освітньому процесі. Наголошено на важливості таких завдань, покликаних розвивати творчу особистості, підвищувати мотивацію до вивчення іноземної мови, вдосконалювати комунікативні уміння, навички та саму мову як основний механізм комунікації. У роботі розглянуто сутність поняття інтерактивне навчання, проаналізовано його різноманітні специфічні форми й організацію, розкрито важливість мотивації і описано її зв’язок із мікрокламатом у команді та реальним життям. Інтерактивне навчання набуває нових рис у викладанні саме іноземних мов, коли освітній процес відбувається за умов постійної, активної взаємодії усіх учасників із метою виховання і розвиту особистості здобувачів одночасно з процесом здобуття і засвоєння нових знань. Розглянуто нові цікаві й ефективні методи навчання у закладах загальної середньої освіти, які сприяють збільшенню інтересу до освітнього процесу та вивчення іноземної мови через активне залучення усіх здобувачів і вплив команди на формування комунікативних умінь і навичок, а також набуття кожним учасником досвіду взаємодії у парах і мікрогрупах. Саме спільна колективна діяльність робить оптимальними умови для активізації можливостей кожного здобувача та формує і розвиває здатність і мотивацію правильно сприймати інших та адекватно оцінювати себе, результати своєї діяльності, не втрачати інтерес до освітнього процесу. Формами реалізації інтерактивних методів, які використано автором на уроках англійської мови в закладі загальної середньої освіти, були рольова гра, проєкт, кластер, акваріум, навчальна дискусія, спонтанні діалоги, інтерв’ю, мозковий штурм, снігова куля.
Keywords: інтерактивне навчання; технології; методи; мотивація; заклади загальної середньої освіти