Роль цифрових комунікацій у побудові ефективного діалогу між органами місцевого самоврядування та громадськістю - Нерода, Олександр Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою магістерської роботи є аналіз впливу цифрових комунікацій на взаємодію органів місцевого самоврядування та громадськості, розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності цього діалогу. Об’єктом дослідження є комунікаційні процеси між органами місцевого самоврядування та громадськістю. Предмет дослідження – роль цифрових комунікацій у побудові ефективного діалогу між органами місцевого самоврядування та громадськістю. У Розділі 1 «Теоретичні основи використання цифрових комунікацій у діяльності органів місцевого самоврядування» визначено стан наукового вивчення сутності цифрових комунікацій в публічному управлінні, досліджено класичні та цифрові механізми формування діалогу влади і громадськості. У Розділі 2 «Практика використання цифрових комунікацій у взаємодії влади та громадськості» аналізуються соціальні мережі та офіційні вебсайти, електронні петиції, онлайн-опитування та цифрові консультації як канали комунікації; вітчизняний та зарубіжний досвід впровадження цифрових комунікацій в органах місцевого самоврядування. У Розділі 3 «Проблеми та перспективи розвитку цифрових комунікацій у місцевому самоврядуванні» досліджено основні виклики та барʼєри впровадження цифрових комунікацій, зʼясовано напрями удосконалення цифрових інструментів взаємодії влади з громадянами. У Висновках підсумовано результати дослідження, визначено потребу у подальшій роботі з дослідження ролі цифрових комунікацій, що сприятиме становленню ефективного діалогу між органами місцевого самоврядування і громадянами, а також допомагатиме органам місцевого самоврядування оперативніше реагувати на суспільні виклики та потреби громадян
Keywords: цифрові комунікації; місцеве самоврядування; публічне управління; електронне врядування; взаємодія влади та громади; цифрові платформи; електронні петиції; онлайн-консультації; прозорість управління