Психологічні особливості впливу соціальних мереж на психічне здоров'я підлітків - Клехо, Дарина Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У сучасному світі соціальні мережі стали невід’ємною частиною повсякденного життя підлітків, істотно впливаючи на формування їхньої особистості. У цій роботі здійснено спробу комплексного аналізу того, як соціальні мережі впливають на психологічний розвиток підлітка, його самосвідомість, емоційний стан та соціальні навички. Особлива увага приділяється питанню формування самооцінки в умовах постійного порівняння з іншими користувачами, потреби у віртуальному схваленні (лайках, коментарях) та розвитку залежності від онлайн-спілкування. Проаналізовано позитивні аспекти — можливості для самовираження, спілкування з однолітками, доступ до нових знань та формування особистих інтересів. Водночас наголошено на ризиках: зростанні рівня тривожності, депресивних станів, зниженні рівня реальної комунікації, впливі хейт-спічу, кібербулінгу, а також потенційній втраті ідентичності через надмірну присутність у віртуальному середовищі. У дослідженні також підкреслюється роль батьків, вчителів та інших дорослих у забезпеченні медіаграмотності, розвитку критичного мислення та підтримці підлітка в процесі становлення його особистості в умовах цифрової епохи. Зазначено, що лише завдяки збалансованому підходу до використання соціальних мереж можна забезпечити позитивний вплив на розвиток особистості підлітка.
Keywords: підліток; соціальні мережі; особистість; самооцінка; соціалізація; кібербулінг; цифрове середовище; емоційний стан; медіаграмотність; віртуальна комунікація