Облік і аудит оплати праці та пов’язаних розрахунків - Романюк, Катерина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних аспектів організації обліку і аудиту оплати праці та пов’язаних розрахунків на прикладі сільськогосподарського підприємства. У роботі розглянуто економічну сутність заробітної плати, її функції, роль у забезпеченні ефективної діяльності суб’єкта господарювання, а також нормативно-правове регулювання цих розрахунків в Україні. Метою роботи є визначення особливостей організації обліку та аудиту оплати праці на сільськогосподарському підприємстві, виявлення проблемних аспектів, всебічна оцінка дієвості існуючих процедур та розробка практичних рекомендацій щодо їх подальшого удосконалення. Було проведено аналіз стану обліку нарахування заробітної плати: оцінено правильність документального оформлення, відображення операцій у бухгалтерському обліку, своєчасність розрахунків із працівниками та відповідність застосованої методики вимогам законодавства. Наукова новизна роботи полягає в уточненні змісту поняття «заробітна плата» з позиції сучасних умов функціонування аграрних підприємств та конкретизації факторів, які визначають її рівень. Запропоновано вдосконалений підхід до методичного забезпечення бухгалтерського обліку з оплати праці, який враховує потреби управління та вимоги чинного законодавства. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих рекомендацій у діяльності аграрних підприємств для підвищення прозорості та достовірності обліку, мінімізації помилок та підвищенні ефективності управління трудовими ресурсами. Випускна кваліфікаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.
Keywords: оплата праці; трудові ресурси; розрахунки з працівниками; бухгалтерський облік; аудит; податкові зобов’язання; мотивація персоналу