Процеси європейської інтеграції у державах Західних Балкан - Гончарук, Олег Антонович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі було визначено актуальність, встановлену мету та завдання дослідження євроінтеграційних процесів в Західнобалканського регіоні. У бакалаврській роботі здійснено комплексний аналіз процесів інтеграції до Європейського Союзу у державах Західних Балкан, а саме - Чорногорії, Албанії, Північної Македонії, Сербії, Боснії і Герцеговини, Косово та Хорватії. Дослідження базується на історичному підході та кейс-методі, що дало змогу простежити етапи розвитку співпраці цих країн з Європейським Союзом, зокрема, в контексті виконання Копенгагенських критеріїв та імплементації європейського законодавства. Структура роботи включає теоретичні засади євроінтеграції, аналіз національних стратегій, а також чинників, що гальмують або стимулюють цей процес. Зроблено висновок, що прагнення до членства в ЄС є основою зовнішньополітичного курсу регіону, сприяє модернізації управлінських інституцій, реформуванню правової системи та розвитку громадянського суспільства відповідно до стандартів ЄС.
Keywords: Західні Балкани; Європейський Союз; євроінтеграція; процес; Європейська Рада; Європейська Комісія; держава-кандидат на членство