Психологічні особливості осіб з нікотиновою залежністю - Омельчук, Ольга Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена розгляду феномену нікотинової залежності особистості. Обгрунтовано важливість вивчення психологічних особливостей осіб з нікотиновою залежністю. Наукова новизна полягає в уточнені та конкретизації поняття «нікотинова адикція» через вивчення його змісту, симптомів та структурних компонентів. Подальшого розвитку набули положення про особистість адикта, що страждає на нікотинову залежність з урахуванням його особистісних якостей та характеристик. Практична значущість роботи полягає в розробці емпірико-діагностичної програми цілісного вивчення феномену «нікотинової залежності» та представленні рекомендацій щодо її попередження та профілактики. Матеріали дослідження можна використовувати у роботі з особами, що мають сформовану нікотинову залежність. За результатами емпіричного дослідження виокремлено групи осіб з різнем рівнем прояву нікотинової залежності. Визначено, що особи зі середнім рівнем нікотинової залежності характеризуються пригніченістю настрою, повільністю, слабкістю вольових зусиль, песимістичним ставленням до майбутнього, заниженою самооцінкою; мають низьку контактність, небагатослівність, схильність фокусуватися на негативних аспектах життя. Водночас вони є сумлінними, з загостреним почуттям справедливості, високим рівнем самокритичності. Особи з високим рівнем нікотинової залежності відчувають брак людського тепла у міжособистісних контактах; мотиви паління пов’язані з прагненням отримати соціальне визнання, увагу, встановлення довірливих неформальних контактів. Їм властива недостатня задоволеність комунікативних потреб, дефіцит психологічної близькості, а також низький рівень самодетермінації та відсутність істинної мотивації відмови від паління.Поведінка таких осіб часто обумовлена фізичними чи соціальними чинниками, а паління сприймається як додаткове джерело задоволення під час відпочинку. Багаторазові спроби кинути палити зазвичай закінчуються поверненням до звички. Особи з дуже високим рівнем нікотинової залежності: паління має переважно фізіологічну основу, пов’язану із залежністю від нікотину. Куріння стає автоматичним і неконтрольованим процесом, часто неусвідомленим (зокрема, людина не звертає увагу на кількість викурених цигарок). У таких осіб спостерігається сильна залежність, відсутність реального бажання кинути палити, паління у будь-якій ситуації, навіть всупереч заборонам, інтенсивність куріння зростає зі зростанням робочого навантаження. Для успішного припинення паління потрібна серйозна психологічна підготовка. Ці дані демонструють зв’язок рівня нікотинової залежності з особистісними особливостями, соціально-психологічними потребами та мотиваційними факторами.
Keywords: адикція; залежність; адиктивна поведінка; нікотинова адикція; тютюнова адикція