Емоційний інтелект як чинник ментального здоров’я - Коструба, Наталія Сергіївна; Журба, Микола Леонідович (My University, 2024)
Життя українців в умовах війни та постійного стресу має вплив на психоемоційне благополуччя та ментальне здоров’я. Безпосередні військові дії та інформаційнеполе воюючої держави має значний вплив на емоційний стан населення. Саме тому, важливим елементомстресостійкості та ментального здоров’я є вміння емоційний інтелект як інтегрована здатність до співпререживання, розпізнавання та регуляції емоцій. Наше дослідження має на меті теоретичне вивчення та емпіричне дослідження особливостей взаємозв'язку між емоційним інтелектом та ментальним здоров'ям.Для реалізації мети дослідження було використано такі методики: Методика «Шкала позитивного ментального здоров’я» (адаптація Л.М.Карамушки, О. В. Креденцер, К. В. Терещенко) та Діагностика «емоційного інтелекту» (Н. Холл) на вибірці з 50 студентів.Для ґрунтовного аналізу взаємозв’язку емоційного інтелекту та психічного здоров’я нами був застосований метод обрахунку кореляційних зв’язків Пірсона.Опрацьовані результати дають можливість стверджувати про прямо пропорційні статистично значимі взаємозв’язки рівня позитивного ментального здоров’я із загальним рівнем емоційного інтелекту, а також його складовими такими як: емоційна обізнаність, здатність до управління своїми емоціями, самомотивація, емпатія, здатністьдо розпізнавання емоцій інших людей.Загалом, особистості з високим рівнем позитивного ментального здоров’я мають більшу здатність та вміння усвідомлювати власні емоції, регулювати свої емоційні стани, швидко реагувати на зміну ситуації та відповідно раціонально діяти при необхідності прийняття рішень, здатні до співпереживання, а також легко розпізнають емоції інших людей. Отримані дані можуть стати підґрунтям чи частиною програми психологічної підтримки під час війни з опорою на розвиток емоційного інтелекту особистості та його складових.
Keywords: психологічне благополуччя; емоційна обізнаність; управління емоціями; самомотивація; емпатія; розпізнавання емоцій; 159.99