Безеквівалентна лексика: труднощі перекладу - Бондар, Тетяна; Bondar, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Розглядаються безеквівалентні мовні одиниці, до яких належать і назви автентичних музичних інструментів в англійській та українській мовах. Такі одиниці виражають специфіку національної культури народу і тому є важливим матеріалом для міжкультурних досліжень. Окреслено причини виникнення безеквівалентної лексики, охарактеризовано такі поняття, як ‘культурно-національний концепт’, ‘міжмовна лакуна’ та ‘реалія’. Методом суцільної вибірки із тлумачних словників англійської й української мов та довідників із музичного мистецтва отримано масив лексем на позначення музичних інструментів. Зіставний аналіз назв автентичних музичних інструментів показав, що їх трудно перекласти на інші мови, оскільки в мові перекладу відсутній відповідник. Назви українських автентичних музичних інструментів перекладають передусім, використовуючи транслітерацію (транскрипцію), яка супроводжується ґрунтовним описом чи поясненнями. Більшість британських автентичних музичних інструментів не мають відповідників в українській мові. Їх перекладають за допомогою описового перекладу чи калькування, рідше використовують транслітерацію. The article deals with non-equivalent vocabulary – words that do not have any full or partial equivalents among lexical units of another language. The names of English and Ukrainian authentic musical instruments belong to this group of vocabulary. Such language units always express specific features of a certain national culture. Because of this, they represent important material for cross-cultural investigations. The article outlines main reasons for non-equivalency and defines such notions as ‘cultural and national concept’, ‘accidental gap’ (also known as a ‘lexical gap’, ‘lacuna’) and ‘reality’. The data array that names musical instruments was obtained with the help of the method of complete sample. Comparative analysis of the names of English and Ukrainian authentic musical instruments showed that they cause difficulties while translating them into other languages as there are no equivalents in the language of translation. The names of the Ukrainian authentic musical instruments are usually translated with the help of transliteration and transcription which is followed by a detailed description or explanation. Most British authentic musical instruments do not have equivalents in Ukrainian. They are rendered by a descriptive translation or tracing, seldom transliteration is used.
Non-equivalent Vocabulary: Difficulties in Translation
Keywords: безеквівалентна лексика; реалія; лакуна; музичні інструменти; транслітерація; калькування; non-equivalent vocabulary; reality; accidental gap; musical instruments; transliteration; tracing