Фактчекінг в Україні: провідні технології та стратегії розвитку - Косюк, Оксана Михайлівна (My University, 2022)
Фактчекінгові засоби масової інформації – явище доволі нове, тому їх кількість поки не значна, хоча й за кордоном більша, ніж в Україні, бо у нас це явище не зароджувалося, а ширилось за аналогами. Тим не менше, серед вітчизняних медіа можна виокремити п'ять проєктів, що спеціалізуються на перевірці даних: «VoxUkraine (Антологія Брехні) від VoxCheck», «StopFake», «По той бік новин», «НотаЄнота» «БезБрехні» та «Детектор медіа». Підвидом такого ЗМІ слід вважати телевізійну програму «АнтиЗомбі», яка продукується каналом ICTV та розвінчує фейкові вкиди, переважно про російсько-українську війну (2014-2022 рр.). Спробуємо відслідкувати провідні технології й стратегії діяльності національних фактчекінгових конгломератів, акцентуючи спільне й відмінне. Для цього задіємо необхідні методи: контент-аналіз, порівняння, моделювання, вивчення джерел тощо.
Keywords: факт; фейк; ЗМІ; фактчекінг; журналістика; Україна