Динаміка показників аналізу сечі в осіб зрілого віку при загальних захворюваннях нирок - Драчук, Марія Павлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Із загальними хворобами нирок проживає близько 10 % людей. Як правило, недуга прогресує непомітно, часто порушуючи більшу частину функцій нирок, перш ніж симптоми проявляються. Тому раннє виявлення порушень функції нирок має вирішальне значення, оскільки дає змогу розпочати лікування до незворотного погіршення стану чи ускладнень. Виявити проблеми можна завдяки лабораторним дослідженням сечі. Метою дослідження є визначення динаміки показників фізико-хімічних та мікроскопічних властивостей сечі при загальних захворюваннях нирок в чоловіків та жінок різного віку. В обстеженні взяли участь 40 осіб зрілого віку (із діагнозом – пієлонефрит, гострий пієлонефрит, хронічний пієлонефрит, гломерулонефрит). Проводили порівняльний аналіз показників загального аналізу сечі обстежуваних до та після стаціонарного лікування. За результатами дослідження встановлено, що по завершенню лікування за показником «колір сечі», близьким до норми, характеризувалися чоловіки; лікування призвело до «кислої» реакції pH сечі в усіх обстежуваних. Чоловіки мали вищі показниками вмісту лейкоцитів, порівняно з жінками; вміст еритроцитів у сечі жінок є достовірно вищим упродовж етапів дослідження. Більш позитивною динамікою показників «циліндри сечі, слиз» при лікуванні характеризувалися чоловіки. Встановлено достовірно нижчі показники вмісту білків у сечі до та після стаціонарного лікування у чоловіків. Глюкози за аналізом сечі в обстежуваних не виявлено упродовж дослідження.
Keywords: загальні захворювання нирок; особи зрілого віку; загальний аналіз сечі