Музеї як простір публічної історії (на прикладі діяльності Музею історії Луцького братства відділу Волинського краєзнавчого музею) - Білик, Вікторія Андріївна (Baltija Publishing, 2024)
Стосовно української історичної науки, особливостей поширення історичних знань зауважимо, що інтерес до публічної історії у нас з’явився лише на початку 1990-х рр. і був пов’язаний з демонтажем радянського режиму та переосмисленням, насамперед інтелектуалами, минулого5. Сьогодні публічна історія як інтелектуальний феномен має неабияке значення для нас, адже вона характеризується дієвим впливом на соціум. Публічні лекції, подкасти, виставкові проекти, заходи, квести, інтерактиви, майстер-класи, блоги і сторінки у соцмережах відомих істориків, різні медіа проекти –це все приклади становлення, розвитку і популяризації публічної історії.Як бачимо, низка наведених форм подачі публічної історії має безпосередній стосунок до музеїв, адже може впроваджуватися і розроблятися саме музейними працівниками на базі широкого кола музейних закладів
Keywords: публічна історія; музей; Музей історії Луцького братства