Педагогіка М. Монтессорі у професійній підготовці студентів спеціальності «Спеціальна освіта» - Сергеєва, Валентина Федорівна (Видавничий Дім «Гельветика», 2021)
У статті окреслено окремі положення наукової спадщини М. Монтессорі. Зокрема, зазначено, що педагогічна система М. Монтессорі побудована на ідеях вільного виховання, які в певній мірі є її методологією. Започаткувавши освітню роботу з розумово відсталими дітьми, М. Монтессорі створила оригінальну методику їхнього виховання й навчання. Система італійського педагога проголошує принцип свободи і самостійності дитячої особистості у навчальній діяльності. В таких умовах особливою є місія педагога: в системі М. Монтессорі педагог – «проникливий спостерігач» вільного розвитку дитини в спеціально організованому предметно-просторовому середовищі. У статті акцентовано на важливості опанування студентами спеціальності «Спеціальна освіта» її педагогічної системи як одного з найкращих надбань у світовій педагогічній теорії і практиці, що може бути забезпечено вивченням вибіркової дисципліни «Монтессорі-педагогіка у спеціальній освіті». Автором презентовано окремі складові силабусу дисципліни, який передбачає, зокрема, такі завдання вивчення курсу: розгляд основних етапів формування світогляду та психолого-педагогічних поглядів М. Монтессорі; аналіз її життєвого й творчого шляху; опрацювання основних філософських ідей М. Монтессорі про природу й розвиток дітей тощо, що є важливим для процесу модернізації змісту спеціального навчання дітей із інтелектуальними порушеннями та удосконалення методів освітньо-корекційної роботи як в спеціальних закладах освіти, так і в закладах з інклюзивною (інтегрованою) формою навчання. Констатовано, що грунтовне вивчення спадщини М. Монтессорі сприятиме формуванню у майбутніх дефектологів власного педагогічного світогляду, забезпечить подальший розвиток методу М. Монтессорі на основі сучасних уявлень практики роботи з дітьми з широким спектром порушень онтогенезу. Ключові слова: педагогіка М. Монтессорі, теорія вільного виховання, спеціальна освіта; спеціальний педагог (дефектолог), діти з відхиленнями у психофізичному розвитку; студенти спеціальності «Спеціальна освіта», навчальна дисципліна «Монтессорі-педагогіка у спеціальній освіті».

The article highlights fundamental issues of the scientific heritage of M. Montessori. The pedagogical system of M. Montessori is based on the ideas of free education, which provide grounds for developing the methodology of it. Having started her educational activity with mentally retarded children, M. Montessori created original/unique methods of their upbringing and education. The suggested by the prominent Italian teacher system proclaims the principle of freedom and independence of the child in educational activities as the basic precondition for his personality development. Under such conditions, the mission of a teacher is peculiar. In terms of M. Montessori’s pedagogical system, the teacher is a «shrewd observer» of the free development of a child in a specially organized subject-spatial environment. The article emphasizes the importance of mastering this pedagogical system for students majoring in «Special Education» as it is one of the best achievements in world pedagogical theory and practice. The students can acquire the necessary knowledge and skills by studying the elective discipline «Montessori Pedagogy in Special Education». The author presents some components of the syllabus of the discipline, which involves the following tasks of studying the course: review of the main stages of the formation of M. Montessori's philosophical, psychological, and educational views; analysis of her life and creative work, of M. Montessori’s main philosophical ideas about the nature and development of children, etc. The above-mentioned issues are important for the process of modernizing the content of education for children with special educational needs. A deep understanding of them can help improve methods of educational and correctional work at specialized schools and facilitate inclusive education implemention. The key findings of the study argue that a thorough study of Montessori’s legacy will contribute to the formation of prospective defectologist's own pedagogical views, ensure the further development of M. Montessori’s method on the basis of modern ideas about the practice of educating children with a wide range of ontogenesis disorders.
Keywords: педагогіка М. Монтессорі; теорія вільного виховання; спеціальна освіта; спеціальний педагог (дефектолог); діти з відхиленнями у психофізичному розвитку; студенти спеціальності «Спеціальна освіта»; навчальна дисципліна «Монтессорі-педагогіка в спеціальній освіті»; 378.091.212:376]:37.091.4(450)(092)