Історико-краєзнавча та пам’яткоохоронна діяльність на Правобережній України (кін. ХVІІІ – поч. ХХ ст.) - Кінд-Войтюк, Наталія Василівна (My University, 2021)
Мета спецкурсу – висвітлити передумови, закономірності, обставини і зміст початків наукового вивчення різних періодів історії та історико-культурних пам’яток Правобережної України, а саме Київщини, Волині і Поділля, впродовж кінця ХVІІІ –початку ХХ століття. На прикладі конкретних історичних праць, а також діяльності низки регіональних та місцевих історико-пам’яткознавчих товариств, музейних закладів довести, що історичні дослідження Правобережної України, у вказаний період накопичили значний фактологічний матеріал, заклали міцний фундамент подальшого вивчення регіону.
Keywords: теоретичні засади вивчення і збереження історичних пам’яток; загальноросійські археологічні з’їзди; польські дослідники першої половини XIX ст.; Петербурзька археологічна комісія; Московське археологічне товариство; історичне товариство Нестора-літописця; Київське товариство охорони пам’яток старовини і мистецтва