Патологія зору в дітей: можливості використання методик реабілітації, профілактики в процесі підготовки майбутніх фахівців здоров’я людини до здоров’язберігальної діяльності - Поташнюк, Р.; Поташнюк, І.; Кубович, О.; Свердан, З.; Potashniuk, R.; Potashniuk, I.; Kubovich, O.; Sverdan, Z. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті на основі аналізу літературних джерел вітчизняних і зарубіжних авторів висвітлено інформа-цію про причини виникнення й поширеність патології зору в дітей, можливості її профілактики та реабілітації. Підкреслено, оздоровчий вплив засобів фізичного виховання. Узагальнено методики профілактики й реабілітації дітей із вадами зору та наведено короткі анатомофізіологічні відомості про роботу ока. Підкреслено що формування основних зорових функцій у дітей завершуються до 9–14 років, а профілактику вроджених очних хвороб потрібно починати ще до народження дитини, зменшуючи вплив несприятливих факторів зовнішнього середовища на організм вагітної (куріння, алкоголізм). Набуті захворювання очей, порушення їхніх функцій пов’язані з процесом навчання, росту й розвитку. Розкрито зміст двох основних напрямів профілактики і лікування патології зору у дітей: створення гігієнічних умов для зорової роботи (удома, у дитячому садку, у загальноосвітніх навчальних закладах) та загальне оздоровлення організму дитини. Акцентовано увагу на створенні гігієнічних умов навчання (освітлення приміщень, обладнання шкільними меблями, раціональній організації й проведенні уроків фізичної культури, забезпеченні режиму раціонального харчування, режиму праці та відпочинку). Запропоновано рекомендації з літературних джерел щодо профілактики хвороб очей, зокрема вправи древньокитайської медицини, масаж очей, йогу для очей, про¬мивання очей, хатха-йогу для дітей, вправи для шиї й очей, вправи з алфавітом, вправи для зміцнення м’язів ока, методику пальцевих вправ, спеціальну методику точкового масажу, аутотренінг, фітотерапію, китайську цигунтерапію, психічне розслаблення. Акцентовано увагу на необхідності використання теоретичних і практичних напрацювань із проблеми дослідження у процесі професійної підготовки майбутніх фахівців здоров’я людини до здоров’язберігальної діяльності. . Information about children’s eyesight pathology emergence and development and the possibility of its prevention and rehabilitation are reflected in the article based on domestic and foreign scientific works. Healthy influence of the physical training facilities is underlined. The prevention and rehabilitation methods for the children with eyesight defects is generalised; short anatomy and phisiology data about the organs of sight are presented. The authors noted that formation of the children’s basic optic functions is completed by the age 9-14, and the prevention of congenital eye deceases should be started before the child’s birth, diminishing the effects of unfavorable factors of external environment on the pregnant woman organism (smoking, alcoholism). Eye disturbances, disturbances of their functions are connected with the process of education, growth and development. The content of two basic directions of the children’s eyesight pathology prevention and treatment is defined: creating sanitary conditions for visual activity (at home, in nursery school, in educational establishments) and children’s organism general improvement. Attention should be paid to sanitary conditions during education process (classromms light, school furniture equipment, rational organization and carrying out the physical training lessons, providing the sound nutrition regimen, daily timetable). Recommendations concerning to the eye diseases prevention are proposed, namely exercises of ancient Chinese medicine, eyes massage, yoga for eyes, yees irrigation, hatha yoga for children, exercises for neck and eyes, exercises with an alphabet, exercises for eye muscles strengthening, methods of the dactylar exercises, special methods acupuncture, autotraining, erithotherapy, Chinese gigong therapy, psychical relaxation. Attention is paid to the necessity of the usage of theoretical and practical heritage concerning the problem of research in professional training of the future specialists of the human health to health protective activity.
Children’s Eyesight Pathology: the Possibilities of the Usage of the Rehabilitation and Prevention Methods in the Training Process of Future Human Health Specialists to Health Protection Activity.
Keywords: патологія зору; короткозорість; діти; профілактика; реабілітація; майбутні фахівці здоров’я людини; здоров’язбережувальна діяльність; eyesight pathology; children’s myopia; prevention; rehabilitation; future specialists of the human health; health protective activity; 616-053.2:615.8:616-084