Організація спортивно-оздоровчої діяльності студентів Волинського національного університету імені Лесі Українки - Деделюк, Ніна Автономівна; Цюпак, Т.; Dedeluk, N. A.; Tsyupak, T. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Протягом останніх років у вищій освіті ведеться активний пошук нових форм і методів підвищення якості фізичного виховання майбутніх фахівців. Разом із тим аналіз спеціальної літератури свідчить про те, що діюча система фізичного виховання у вищих навчальних закладах є недостатньо ефективною. Завдання дослідження – проаналізувати стан організації спортивно-оздоровчої діяльності студентської молоді впродовж навчання у ВНЗ (на прикладі Волинського національного університету імені Лесі Українки) в умовах чинної законодавчої бази національної системи фізичного виховання України. У практиці Волинського національного університету імені Лесі Українки посилюється оздоровча результативність фізичного виховання через упровадження в освітній процес занять професійно-прикладного, спортивного, оздоровчо-рекреаційного та реабілітаційного спрямуваннь. Високий рівень активності студенів, особливо ІІІ–ІV курсів, доводить ефективність застосування різних форм фізкультурно-оздоровчої роботи в позанавчальній діяльності, а саме: фізичні вправи в режимі дня, організовані заняття в позанавчальний час, самостійні заняття фізичними вправами, масові фізкультурно-спортивні заходи, заняття в оздоровчо-профілактичних таборах. Потенційні переваги спортивно-оздоровчих занять і досягнення міцного здоров’я та доброї фізичної форми визначаються тим, що завдяки цим заняттям студент може справлятися без утоми із фізіологічними напруженнями студентського життя; активно відпочивати; долати великі фізичні напруження, контролювати масу тіла; швидко відновлювати сили. Отже, організація спортивно-оздоровчої діяльності у Волинському національному університеті імені Лесі Українки є складовою частиною національної системи фізичного виховання дітей і молоді в Україні. Фізичне виховання в навчальному закладі ґрунтується на принципах індивідуального та особистісного підходу, пріоритету оздоровчої спрямованості, широкого використання засобів і форм фізичного виховання, безперервності освітнього процесу та врахування регіональних умов. During the last the educational establishment conducts an active search of new forms and methods of raising the quality of physical education of future specialists. The analysis of speiclized literature shows that the actual system of physical education in higher educational establishments is not effective enough. The task of the research is to analyse the condition of organization of sports health-improving activity of student youth for the period of studying at higher educational establishment (as an example at Lesya Ukrainka Volyn National University) in the conditions of active legislative base of national system of physical education in Ukraine. In practice of Lesya Ukrainka Volyn National University health-improving effectiveness of physical education increases through introduction into educational process activities of professionally applied, sports, health-improving and recreational and rehabilitational orientation. High level of students activity, especially students of III-IV years of studying, proves effectiveness of usage of different forms of physical health-improving work during their free time, that is physical exercises in day regime, organized activities in out-of-studying time, individual practice of physical exercises, mass physical sports activities, classes in health-improving preventive camps. Potential advantages of sports health-improving classes, gaining of good health and physical form is indicated by that thanks to these activities a student can cope with no tiredness with physiological tention of student life, rest actively, oversome huge physical tentions, control body mass, restore power quickly. This means the organization of sports health-improving activity at Lesya Ukrainka Volyn National University is a part of national system of physical education among children and youth in Ukraine. Physical education in educational establishment is based on the pronciples of individual and personal approaches, priorities of health-improving orientation, wide usage of means and forms of physical education, continuity of educational process and taking into account of regional conditions.
Organization of Sports Health-Improving Activities Among Students of Lesya Ukrainka Volyn National University.
Keywords: фізичне виховання; активність; навчання; студент; оздоровча діяльність; функції; форми; дослідження; physical education; activity; education; student; health-improving activity; functions; forms; research