Ретроспективний аналіз методик оцінювання атрактивності ландшафтів - Гринасюк, Анастасія; Hrynasiuk, Anastasiya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Оцінка естетичної привабливості ландшафтів актуальна для раціонального планування територіальної організації господарської діяльності, особливо для розвитку рекреаційної і природоохоронної діяльності. У статті здійснено історичний огляд розвитку ландшафтної естетики як наукового напряму географії. Розглянуто теоретичні підходи та систему критеріїв для здійснення комплексної оцінки атрактивності ландшафтів. Проаналізовано основні методичні підходи оцінювання естетичної привабливості пейзажів. Висвітлено методичні напрацювання у цій тематиці та виділено їхні переваги й недоліки. Визначено напрями подальшого вдосконалення методик. Вказано на місце і роль оцінки привабливості ландшафтів Волинської області у рекреаційній діяльності. Evaluation of the landscapes aesthetic appeal is relevant to the rational planning of economic activity territorial organization, especially for the development of recreational and environmental activities. The article presents historical overview of the development of landscape aesthetics as a scientific field of geography. Theoretical approaches and criteria for the implementation of comprehensive landscapes attractiveness evaluation system were presented. The basic methodological approaches for evaluation of aesthetically pleasing landscapes were analyzed. Methodological works in this field were shown and their advantages and disadvantages were highlighted. Directions of further techniques improvements were defined. The place and role of Volyn region landscapes attractiveness evaluation in recreational activities were specified.
Retrospective Analysis of Methodologies of Landscapes Attractiveness Evaluation
Keywords: ландшафт; оцінювання; атрактивність ландшафтів; ландшафтна естетика; landscape; evaluation; attractiveness of landscapes; landscape aesthetics