Барокове мистецтво Італії: стильові особливості, теми та жанри - Яцюк, Соломія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі проаналізовано барокове мистецтво Італії, його стильові особливості, а також теми та основні жанри. Магістерська робота складається зі вступу, шести розділів, висновків, списку використаних джерел та наукової літератури, додатків. У вступі визначається актуальність теми, об’єкт, предмет та завдання дослідження. В першому розділі представлено історіографічний та джерельний огляди зазначеної теми. У другому розділі проаналізовано історичне тло зародження нової культури: політичні та економічні передумови. Третій розділ присвячено бароковій архітектурі. Розкрито постаті найвидатніших представників раннього бароко : Джакомо делла Порта, Доменіко Фонтана, Карло Мадерна. У четвертому розділі представлено італійське барокове малярство. Йдеться про два головні напрями: болонський академізм та караванджизм. Показано особливості монументально-декоративного живопису. Головною темою п’ятого розділу є італійська барокова скульптура. Наголошено на творчості Лоренцо Берніні, його здатності поєднувати технічну майстерність з емоційною глибиною як у скульптурі, так і в архітектурі. Шостий розділ містить рекомендації щодо використання матеріалу магістерської роботи на уроках історії у закладах загальної середньої освіти. За результатами роботи зроблено відповідні висновки. Зазначено, що культура бароко в Італії була не лише мистецькою революцією, але й певною мірою відповіддю на складні питання реалій італійської дійсності ХVII ст. Архітектори раннього бароко створили будівлі, які продовжують надихати і зачаровувати сучасників до сьогодні. Творчість Мікеланджело Мерізі да Караваджо як лідера реалістичного напряму в італійському живописі виступає поворотним моментом в історії мистецтва, знаменуючи відхід від ідеалізації до більш правдивого та гуманістичного зображення світу. Митці епохи творили мистецтво, яке залишило глибокий слід у світовій культурній спадщині.
Keywords: бароко; малярство; архітектура; скульптура; болонський академізм; караваджизм; монументально-декоративні розписи