Роль та значення Луцької міської територіальної громади у процесі децентралізації України - Чебелюк, Ірина Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В Україні територіальні громади являють собою первинний, головний суб’єкт місцевого самоврядування. Важливу роль у цьому процесі відіграли органи місцевого самоврядування, які координували процес об’єднання та забезпечували його відповідність законодавчим нормам. Основою для формування громади стало прийняття Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у 2015 році, який визначив правові механізми створення нових адміністративно-територіальних одиниць. Процес формування Луцької територіальної громади розпочався в контексті реформи децентралізації, що стартувала в Україні у 2014 році. Луцьк, як адміністративний центр Волинської області, мав тривалі традиції економічного та культурного впливу на прилеглі території, що створювало природні умови для об’єднання. Завдяки інтеграції населених пунктів Луцька громада отримала нові можливості для розвитку інфраструктури, соціальної сфери, економіки, закріпила свою роль як одного з провідних центрів регіону, використовуючи потенціал реформи децентралізації. Варто звернути увагу на важливі зміни, які відбулися у процесі створення Луцької міської територіальної громади: 1) збільшення фінансової спроможності громади, формування місцевого бюджету; 2) місцеві органи самоврядування мають змогу залучати додакові інвестиції, розвивати інфраструктуру, бізнес, створюючи нові робочі місця; 3) місцеві органи влади отримали більшу відповідальність за прийняття рішень, управління стало орієнтованим на потреби місцевого населення; 4) відкритість органів місцевої влади та залучення органів громадськості до обговорення важливих питань допомогло підвищити довіру до влади; 5) одним з ключових результатів після об’єднання стало покращення соціальних послуг, створення нових соціальних центрів для молоді, пенсіонерів, інших вразливих груп населення. Після проведення реформи Луцька міська територіальна громада зіштовхнулася з рядом нових викликів, зокрема, злиття міста і прилеглих сільських територій вимагало налагодженої ефективної координації між різними рівнями місцевих органів влади. Важливою проблемою, що варта уваги, є проблема нерівномірного розвитку інфраструктури, оскільки міська частина Луцька має добре розвинуту інфраструктуру, а села потребують значних інвестицій в модернізацію доріг, водопостачання, енергопостачання та інше. Також проблемою залишається доступ до базових послуг і ресурсів, що є важливим завданням для вирішення місцевої влади. Також різного роду проблеми створюються через нестабільну економічну ситуацію, викликану війною. Незважаючи на існуючі труднощі та невирішені різного роду проблеми в процесі реформування, Луцька міська територіальна громада має перспективи розвитку, що дозволять і надалі залучати іноземні інвестиції з країн Балтії, Німеччини, Польщі, отримувати гуманітарні вантажі зі Скандинавських країн для вирішення соціальних проблем у лікарнях, хоспісах, геріатричних центрах при наданні адресної допомоги для найбільш потребуючих мешканців
Keywords: децентралізація; місцеве самоврядування; Луцька міська територіальна громада; статут; старостинський округ; староста; громадянське суспільство; співробітництво; благодійні проєкти; гуманітарна допомога; міжнародне співробітництво; інвестиції