Психодизайн навчальної і професійної діяльності - Коць, Михайло Онисимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою ОК «Психодизайн навчальної і професійної діяльності» є формування у здобувачів освіти цілісного розуміння теоретичних засад і практичних технологій психодизайну як міждисциплінарного напряму, що інтегрує психологію, педагогіку та дизайн середовища; розвиток здатності застосовувати психодизайнерські підходи для оптимізації навчальної та професійної діяльності, підвищення ефективності адаптації, профілактики професійних криз і створення ресурсного середовища для розвитку особистості та колективу. Завданнями вивчення ОК «Психодизайн навчальної і професійної діяльності» є: - формування уявлень про психодизайн навчальної і професійної діяльності як про актуальну теоретико-прикладну наукову галузь; - розкрити сутність психодизайну як синтезу науки, мистецтва та психології; - сформувати знання про психологічні основи навчальної та професійної діяльності; - навчити студентів аналізувати та проектувати середовище з урахуванням психологічних принципів; - розвинути практичні навички застосування інструментів і технологій психодизайну в освіті та професійній сфері; - сформувати етичну та креативну позицію майбутнього психолога щодо впливу середовища на людину. В освітньому компоненті (ОК) представлено теоретико-методологічні та практичні засади вивчення психодизайну навчальної і професійної діяльності; аналізується психодизайн як соціально-психологічна реальність у взаємозв’язку із професійним самовизначенням та професійною діяльністю.
Keywords: професійна адаптація; кризи професійного становлення; психологічні інструменти та технології в психодизайні