Суб’єктивне благополуччя як чинник соціально-психологічної адаптації особистості в умовах війни - Малімон, Людмила Яківна; Пашкіна, Алла Миколаївна; Максимчук, Олександр (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Мета. Встановити особливості вираженості психологічного благополуччя особистості в умовах військових дій та його зв’язок з характеристиками соціально-психологічної адаптації. Методи. Методи теоретичного аналізу проблеми; емпіричного дослідження за допомогою комплексу психодіагностичних методик; методи математичної статистики: відсотковий і факторний аналіз. Результати. Виявлено домінуючі характеристики соціальнопсихологічної адаптації осіб з різним рівнем психологічного благополуччя. Для осіб з низьким рівнем психологічного благополуччя характерне використання копінг-поведінки (як засобу подолання невизначеності та стресової ситуації) на засадах самоконтролю, втечі-уникнення та планування власних дій щодо проблемної ситуації, у той час як в осіб з високим рівнем психологічного благополуччя суттєво переважає стратегія прийняття відповідальності. В осіб з високим рівнем психологічного благополуччя високий показник загальної соціальної адаптованості формується завдяки широті охоплень сигналів соціуму, готовності до конструктивних дій задля досягнення цілей; в осіб з низьким рівнем психологічного благополуччя найнижчі показники за критеріями стійкість емоційного переживання та точність орієнтації в соціальних очікуваннях, За допомогою факторного аналізу виявлено факторну структуру симптомокомплексів соціально-адаптаційних характеристик респондентів з низьким, середнім та високим рівнями психологічного благополуччя.
Keywords: психологічне благополуччя; соціально-психологічна адаптація; копінг-стратегії; кризові ситуації життєдіяльності; 159.923:316.6-044.332"364"