Основні типи територіальної структури провідних агломерацій країн світу: країнознавчі студії - Гладкий, О. В. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Досліджено особливості територіальної структури провідних агломерацій країн світу з країнознавчих позицій. Виділено радіально-кільцевий, радіально-напівкільцевий, приморський, моновекторний, полівекторний, поліядерний кільцевий, поліядерний напівкільцевий, поліядерний приморський та поліядерний розосереджений типи територіальних структур, які доповнено конкретними прикладами. Розкрито основні переваги й недоліки розвитку кожного типу агломерацій країн світу. The peculiarities of the territorial structure of the world's leading agglomerations are disclosed. The radial-ring, radial-semi-ring, coastal, mono-vector, poly-vector, poly-nuclear ring, polynuclear semi-ring, poly-nuclear coastal as well as poly-nuclear distributed territorial structures of the world's leading agglomerations are explored. These types of territorial structures are supplemented with specific examples of the world's leading agglomerations. The basic advantages and disadvantages of each type of agglomerations territorial structures are shown.
The Study of General Territorial Structures of the Leading Agglomerations in Countries
Keywords: агломерація; територіальна структура; центр; периферія; урбанізація; комунікації; agglomeration; territorial structure; center; periphery; urbanization; communication