Модально-прагматична ідентифікація означально-видільних часток - Педченко, Світлана; Pedchenko, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено семантико-синтаксичні особливості функціювання означально-видільних часток як репрезентантів модифікаційно-супровідного рівня вираження модальності. Ідеться, передусім, про умови виявлення диференційних для цього розряду партикул об’єктивно- та суб’єктивно-модальних значень на первинному акцентувальному семантичному тлі. Означально-видільні частки класифіковано на два невеликі за компонентним складом, проте неоднакові за модально-експресивними потенціями розряди, що різняться не лише семантичними й функційними характеристиками, а й ступенем партикуляції як відадвербативні одиниці. Увагу звернено й на стилістичну специфікацію описуваних часток, їхні сполучувальні та пресупозитивні властивості, наявність у змістовому обсязі прагматичних елементів, здатність вступати в синонімічні відношення. Semantic and syntactic peculiarities of functioning of attributive and appropriative particles as the representatives of modification-accompanying level of expression of modality were investigated in the article. We speak about conditions of showing up differential for this class of particles objective- and subjective-modal meanings on primary accentual semantic background. Attributive and appropriative particles were differentiated on two small non-identical classes with different modal and expressive potential, semantic and function characteristics, level of particulation. The main attention was paid by stylistic specification of such particles, its connective and presupposition characteristics, presence of pragmatic elements on content volume, capacity to take synonymic relations.
Modal and Pragmatic Identification of Attributive and Appropriative Particles.
Keywords: модальність; логіко-модальні частки; означально-видільна частка; партикула; субкатегорійне модальне значення; modality; logic and modal particles; attributive and appropriative particle; particle; subcategory modal meaning