Історія музейної справи - Надольська, Валентина Василівна; Nadolska, Valentyna V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Дисципліна «Історія музейної справи» належить до переліку нормативних навчальних дисциплін підготовки бакалаврів за спеціальністю 027 «Музеєзнавство, пам’яткознавство», освітньою програмою «Музейний менеджмент, культурний туризм»; спеціальністю 032 «Історія та археологія», освітньою програмою «Історія, музеєзнавство, екскурсознавство». Вона спрямована на: вивчення студентами процесів формування і розвитку музеального феномену, його сучасних форм; якнайширшого їх ознайомлення з проблемами, що вивчає історична музеологія; з’ясування етапів формування музею як соціокультурного інституту, особливостей його функціонування в різних політичних і соціально-економічних умовах; оволодіння методикою історико-музеологічних досліджень, методологією систематики і типології, аналізу досліджуваних наукою культурних процесів і явищ для їх результативного та кваліфікованого самостійного практичного використання у гуманітаристиці.
Keywords: історична музеологія; колекціонування; протомузейна епоха; музей; музейництво; музейна спеціалізація; комплектування; експонування; музеї і освіта