Графіка українських шрифтів: проблема використання на електронних сторінках гаджетів - Черкесова, Інна Григорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У статті стисло проаналізовано ситуацію з можливостями користування шрифтом «Рутенія» у цифровому просторі на електронних сторінках гаджетів. Попри оцифровки графічних шрифтових форм, що розроблені для української мови вітчизняними дизайнерами шрифту за вимогами для шрифтових гарнітур (Regular, Bold, Italic), шрифти з українськими національними ознаками неможливо використовувати як у налаштуваннях операційних систем, так й у наборі контенту на електронних сторінках. Ця проблема потребує вирішення за участі Консорціуму Юнікоду з додаванням місця до стандартних таблиць символів для певних шрифтів. Зазначено переваги у розповсюджені текстового українського контенту соцмережами з метою донесення інформації шрифтами з українським характером про справжню історію та культуру України народам всіх країн сучасної глобальної цивілізації. Важливим є те, що стилі українських шрифтів адаптовано не тільки для кирилиці, а й для латинниці, що сприяє активному розповсюдженню перекладів українських авторів на європейські мови. Метою дослідження стало аналізування ситуації з ознайомленням спеціалістів різних професіональних напрямків, широкого загалу освічених людей й, головним чином, молоді, котра вже потрапила у тенета цифрового світу, з шрифтами з національними ознаками, такими як, наприклад, Рутенія. Науковизна новизна. Проблема з використання, задіяння шрифтів з українським характером є дуже акту- альною в аспекті розповсюдження інформації про культуру, соціальне життя, науку України. Стилі графіки зна- ків – літер, якими утворються слова і цілком інформація одразу, з першого погляду читача/користувача/глядача дозволяють визначати приналежність до певної країни. У статті зазначено неперервність історичного розви- тку шрифтових знаків, що ввібрали у себе соціальні зрушення майже за півтора тисячоліття розвитку України. Висновки. Такий багаж є потужною основою для винайдення саме таких графічних форм шрифтових гарні- тур, котрі можна використовувати на електронних сторінках цифрових технологій і за графікою впізнаваних як саме українські шрифти. Актуальним є і внесення українських шрифтів до операційних систем Windows, Android, IOS, MacOS.
Keywords: шрифт; соцмережі; Рутенія; кирилиця; латиниця; знак; таблиці Unikode; графема; абетка; шрифтова гарнітура; діалектичний закон заперечення-заперечення; дизайн шрифту; 766:003.07]:316.472.4