Аналітичні та синтетичні засоби дієслівної транспозиції - Мельник, Ірина Анатоліївна; Melnyk, I. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У студії здійснено цілісне дослідження засобів дієслівної транспозиції, теоретично обґрунтовано ступені їхньої реалізації на матеріалі сучасної української літературної мови, визначено специфіку дієслівної транспозиції іменних частин мови та прислівника. Відповідно до синтаксичного та морфологічного ступенів частиномовних переходів диференційовано засоби дієслівної транспозиції на аналітичні та синтетичні. Виявлено і схарактеризовано спеціалізовані та неспеціалізовані аналітичні засоби, що зумовлюють перехід іменників, прикметників, числівників і прислівників у формально-синтаксичні позиції дієслова – позицію присудка двоскладного речення або співвідносного з присудком головного члена односкладного речення, окреслено їхню граматичну та семантичну своєрідність. Вирізнено й описано синтетичні засоби – спеціальні афіксальні морфеми, а також з’ясовано їхню роль у завершенні морфологічного ступеня дієслівної транспозиції, що усуває невідповідність форми слова зайнятій формально-синтаксичній функції. The article deals with the holistic investigation of means of verbal transposition. The degrees of its realization, which based on the material of modern Ukrainian literary language, are theoretically justified. The specificity of the verbal transposition nominal parts of speech and adverbs are defined. The means of verbal transposition are differentiated into analytic and synthetic according to the syntactic and morphological degrees of transitions. Specialized and non-specialized analytical means, which predetermine the transition of nouns, adjectives, adverbs and numerals in formal syntactic verb’s positions are detected and characterized. Synthetic means – special affixation morphemes are separated and described, their role are elucidated in completing the morphological degree of verb transposition, which eliminates the mismatch of form of the word, occupied by the formal syntactic functions.
Analytical and synthetic means of verbal transposition
Keywords: транспозиція; дієслівна аналітична синтаксична транспозиція; дієслівна морфологічна транспозиція; транспозит; аналітична синтаксична морфема-зв’язка; аналітична синтаксична морфема-напівзв’язка; суфікс; transposition; verbal analytical syntactic transposition; verbal morphological transposition; transpozyts; analytical syntactic linking morpheme; analytical syntactic semi-linking morpheme; suffix