Когнітивні особливості контекстуальних моделей в процесі комунікативної взаємодії - Kovalchuk, Liudmyla V.; Ковальчук, Людмила Володимирівна (My University, 2013)
Стаття присвячена аналізу когнітивних особливостей контекстуальних моделей в процесі комунікативної взаємодії. Визначено ієрархічну структуру контекстуальних моделей як особливих ментальних конструктів, які складаються лише з релевантних з точки зору комунікантів властивостей комунікативної ситуації, виявлено характерні когнітивні особливості контекстуальних моделей і проаналізовано способи формування та активізації контекстуальних моделей в процесі комунікації. Виокремлено функціональні властивості контекстуальних моделей, такі як: персональна унікальність та суб’єктивність, гнучкість, динамічність. Особлива увага приділяється структуруванню знань комунікантів як фундаментальних складових контекстуальних моделей, можливим варіантам взаємодії контекстуальних моделей продуцента і реципієнта та використанню відповідних стратегій, що забезпечують ефективну комунікативну взаємодію або призводять до комунікативних конфліктів через розбіжності в знаннях комунікантів. The article deals with the analysis of cognitive peculiarities of context models in the process of communicative interaction. The hierarchical structure of context models as special mental constructs that consist of only relevant from the point of view of communicative partners properties of communicative situation is defined, characteristic cognitive peculiarities of context models are singled out and ways of formation and activation of context models in the process of communication are analyzed. Functional properties of context models such as personal uniqueness and subjectivity, flexibility, dynamicity are differentiated.
Cognitive Peculiarities of Context Models in the Process of Communicative Interaction
Keywords: context model; mental representation; hierarchical structure; interaction of cognitive models; strategy; knowledge of communicators; контекстуальна модель; ментальна репрезентація; ієрархічна структура; когнітивні особливості; взаємодія контекстуальних моделей; стратегія; знання комунікантів