Екологічні особливості поширення омели звичайної в біотопах м. Луцька - Іванців, В. В.; Іванців, О. Я.; Ivantsiv, V. V.; Ivantsiv, O. Ya. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Зелені насадження великою мірою впливають на формування культурного ландшафту сучасного міста, основною перешкодою для досягнення даної мети є паразитичні хвороби. Основним завдання роботи було дослідити екологічні особливості поширення омели звичайної в біотопах м. Луцька. У статті наведені біолого-екологічні властивості омели звичайної у біотопах міста Луцька: її поширення, шкідливість. Проведено аналіз спектру ураження омелою білою деревних насаджень м. Луцька. Проведені обстеження показали, що останнім часом у деревних насадженнях міста Луцька простежується негативна динаміка щодо виявлення омели білої. У Луцьку проблема набула такого поширення, що через деякий час єдиним шляхом її розв’язання залишиться вирізання дерев. Потрібне негайне проведення заходів та розроблення і впровадження проектів до боротьби із цим напівпаразитом деревних насаджень. Green planting influence greatly on the formation of cultural landscape of modern town, parasitic diseases are the main obstacle for achieving this aim. The main task of the work was to research ecological peculiarities of mistletoe usual range in Lutsk biotypes. Biologic-ecological properties of mistletoe usual in Lutsk biotypes are pointed in the article: its range, harmfulness. The analysis of defeat spectrum of Lutsk planting by mistletoe usual is conducted. The conducted inspection showed negative dynamics as to exposure of white mistletoe on Lutsk planting during last years. The problem in Lutsk has obtained such wide spreading that in some time the only way to solve it will be to cut out trees. The immediate conduction of measures and projects development in the struggle against this half-parasite of trees planting are needed.
Ecological peculiarities of mistletoe usual range in Lutsk biot
Роботу виконано на кафедрі екології ЛНТУ
Keywords: біотопи; омела звичайна; поширення; шкідливість; корисність; cenosis; Viscum vulgaris W.; spreading; damaging