Використання картографічних матеріалів на уроках географії - Корнійчук, Ірина Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми. Карта – це особливий спосіб відображення дійсності у вигляді просторової моделі, що містить багато відомостей для вивчення. Сучасні дослідження географічних наук неможливі без тематичних карт. Як наочний посібник карта дає змогу вивчати й оглядати будь-які за розміром території. Це одне із основних джерел знань при вивченні географії. За допомогою карти учнів можна навчити виконувати велику кількість різноманітних завдань. Для того щоб зацікавити учнів, та зробити їх активними учасниками освітнього процесу, учитель повинен досконало володіти методикою роботи з картографічним матеріалом. Карта виступає важливим чинником, який об’єднує фізичну, економічну та соціальну географію. Картографічна компетентність – загальна мета організації роботи учнів з картами. Вона ґрунтується на засвоєнні картографічних знань, умінь та навичок. Знання карти та вміння нею користуватися дає можливість кожному вирішувати певні критично важливі життєві проблеми. Картографічні навички включені до критеріїв оцінки успіху учнів з географії. Тому, робота з різними видами карт на уроках географії є актуальною проблемою на сьогоднішній день. Проблемою особливостей застосування та роботи з картами на уроках географії займалися багато відомих вчених. Серед них можна зазначити таких, як Р. І. Сосса, В. А. Барановський, А. П. Золовський, Т. І. Козаченко, Л. Г. Руденко, О. Я. Скуратович, П. Г. Тищенко, Л. З. Ємузова, В. О. Коринська, М. О. Максимов, В. П. Голов, С. Г. Кобернік, В. О. Юрков, Баришева та інші. Об’єкт дослідження – карти як особливий відображення дійсності у вигляді просторової моделі Предмет дослідження – особливості використання карт на уроках географії. Мета – вивчення системи та методів роботи з різними типами карт на уроках географії в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти. Для досягнення поставленої мети поставлено такі завдання: • розкрити теоретико-методичні аспекти використання картографічних матеріалів в освтньому процесі; • проаналізувати методи та прийоми роботи з картою на уроках географії; • охарактеризувати охоплення шкільного курсу географії картографічними матеріалами; • проаналізувати сучасні картографічні джерела та технології створення географічних зображень. Апробація результатів дослідження. Деякі положення магістерської роботи висвітлено на VIII Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів» (м. Луцьк, 12–14 квітня 2024 р.): 1) Поручинський В., Корнійчук І., Рудинець Н. Зміст та структура екологічного виховання та освіти. Суспільно-географічні чинники розвитку регіонів : матеріали VІІІ Міжнар. наук.- практ. інтернет-конференції / за ред. Ю. М. Барського та В. Й. Лажніка, м. Луцьк, 12–14 квітня 2024 р. Луцьк : ФОП Мажула Ю. М., 2024. С. 182-184.
Keywords: урок; заклади загальної сереньої освіти; урок географії; географія; картографічні матеріали