Банкрутство підприємств в умовах воєнного стану - Шостак, Людмила Василівна; Стащук, Олена Володимирівна; Булик, Дарина Вікторівна (My University, 2022)
Соціально-політичні проблеми посилюють кризові явища в економіці, що в свою чергу збільшує можливості підприємств забезпечувати стабільні доходи, підтримувати необхідний рівень платоспроможності та ліквідності. У статті висвітлено загальні причини банкрутства вітчизняних суб’єктів господарювання, підходи до їх класифікація вітчизняними та зарубіжними науковцями, а також фактори впливу на неплатоспроможність підприємств, які виникають в умовах воєнного стану. Проведено статистичний аналіз кількості відкритих справ про банкрутство підприємств, кількості відкритих процедур ліквідації та санації суб’єктів господарювання з початку війни в Україні. Розглянуто доцільність та необхідність законодавчих змін щодо удосконалення процедур банкрутства у період дії воєнного стану. Виділено основні потреби малого та середнього бізнесу у сучасних умовах і запропоновано комплекс дій в рамках антикризового фінансового управління для запобігання банкрутству підприємств.
Keywords: банкрутство підприємства; воєнний стан; неплатоспроможність; санація; ліквідація; анти-кризове управління; релокація; 336.279