Ретроспективний огляд формування складу іхтіофауниШацьких озер - Шевченко, П. Г.; Ситник, Ю. М.; Матейчик, В. І.; Новіцький, Р. О.; Shevchenko, P. G.; Sytnik, Yu. M.; Mateychik, V. I.; Novitsky, R. A (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Озера Шацької групи одними з перших на теренах України зазнали антропогенного впливу на природні процеси формування складу іхтіофауни. Необхідність аналізу багаторічних змін іхтіофауни водойм Шацького національного природного парку і визначення сучасного видового складу риб зумовили актуальність цієї роботи. У статті проаналізовано матеріали багаторічних іхтіологічних досліджень озер Шацького національного природного парку за 1947-2012 рр. Дано ретроспективний аналіз складу іхтіофауни. За весь період іхтіологічних досліджень на акваторіях Шацького національного природного парку зареєстровано 31 вид риб (6 рядів, 11 родин). Установлено, що якісний склад рибного населення Шацького НПП змінюється за рахунок інвазійних та смітних видів. Для оптимізації режиму охорони сучасного біорізноманіття озер Шацького національного природного парку потрібно здійснювати постійний моніторинговий контроль за його станом, розробити нові, ефективні методи з охорони та відтворення рідкісних та аборигенних видів риб. Lake Shatskikh Group were among the first territories in Ukraine, which were expose to man impact on the natural processes of forming the fish fauna structure . Relevance of the work due to the need to analyze long-term changes in fish fauna reservoirs Shatsky Lakes National Nature Park and the modern definition of the species composition of fish. The paper analyzes the material ichthyological research Shatsky Lakes National Park (1947 -2012). Given the retrospective analysis of the composition of ichthyofauna. Over the entire period of ichthyological research in the waters of Shatsky Lakes National Nature Park registered 31 species of fish (6 orders, 11 families). Found that the qualitative composition of the fish population changes due to invasive and weedy species. To optimize the protection regime of modern biodiversity Shatsky Lakes National Park to conduct ongoing monitoring of its state, to develop new efficient methods for the protection and restoration of rare and native species of fish.
Retrospective Review of the Formation of the Ichthyofauna Shatskikh Lakes.
Keywords: озера Шацької групи; видовий склад; іхтіофауна; антропогенний вплив; Lake Shatskikh groups; species composition; fish fauna; the anthropogenic influence