Візуальний контакт як невербальний засіб спілкування - Гандзюк, Олександра; Handziuk, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Стаття стосується проблеми невербальної комунікації. Невербальні знаки можуть регулювати людські стосунки. Тут проаналізований такий засіб невербального спілкування, як візуальний контакт. Цей засіб має важливе значення в комунікативному процесі. Розрізняють діловий, світський та інтимний погляд. Їхня диференціація залежить від локалізації напрямку на співрозмовника. Візуальний контакт має різні комунікативні значення. Він ілюструє різні семантичні і прагматичні смисли. Серед них готовність до комунікації; пригнічення волі або впливу на іншого; бажання налагодити контакт й отримати інформацію; необхідність передати певну інформацію, бажання контактувати. Дуже часто цей невербальний знак вказує на близькість людей. Він демонструє також статусні стосунки. Візуальний контакт має різні позитивні і негативні значення. Це залежить від комунікативної ситуації. У статті названі прізвища дослідників, які вивчають проблему невербального спілкування. The article considers the problem of the non-verbal communication. Non-verbal sings can regulate the human relations. There has been analyzed the visual contact. Thevisual contact is very important in the communication. The business, social and intimate views distinguished. This aspect determines the localization of the focus on collocutor. The visual contact shows the different communicative meaning. The visual contact allows illustrate the different semantic and pragmatic expressions. Among them are the readings for communications, suppression of liberty, impact on somebody, desire to contact, the dissemination of the information- Very often this non-verbal things show the proximity of the persons. Visual contact demonstrates the status relationship too. The visual contact has different positive and negative meanings. It depends on the situation of the communication. The names of the scientist involved in this research are given in this article.
Visual Contact in the Non-Verbal Communication
Keywords: комунікація; невербальне спілкування; засоби невербального спілкування; візуальний контакт; види візуального контакту; communication; non-verbal communication; means of the non-verbal communication; visual contact; types of the visual contact