Просторовий аналіз рівня розвитку територіальних громад Луцького району Волинської області - Стельмашук, Назар Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В бакалаврській роботі уточнено понятійно-термінологічний апарат та методику дослідження рівня соціально-економічного розвитку на локальному рівні, проаналізовано просторові особливості рівня розвитку територіальних громад Луцького району, виділено територіальні кластери за рівнем розвитку громад, вивчено основні соціально-економічні проблеми територіальних громад Луцького району Волинської області та запропоновано шляхи їх вирішення. Основними показниками для аналізу соціально-економічного розвитку територіальних громад є: площа, довжина (периметр) адміністративної межі, компактність території, чисельність населення, щільність населення, кількість поселень, щільність поселенської мережі, надходження до місцевого бюджету, витрати з місцевого бюджету, дефіцит/профіцит місцевого бюджету, довжина автомобільних шляхів, забезпеченість автомобільними шляхами, довжина залізничних колій, забезпеченість залізницями. Було проведено кластеризацію територіальних громад Луцького району Волинської області за рівнем їх соціально-економічного розвитку й виділено 4 кластери. І кластер – найвищий рівень соціально-економічного розвитку (Луцька, Боратинська та Підгайцівська територіальні громади). ІІ кластер – високий рівень соціально-економічного розвитку (Горохівська, Рожищенська, Ківерцівська ТГ). ІІІ кластер – середній рівень соціальноекономічного розвитку (Тopчинська, Кoлківська, Олицька, Гopoдищeнська ТГ). ІV кластер – низький рівень соціально-економічного розвитку (Бepeстeчківська, Цумaнська, Мap'янівська, Кoпaчівська, Дopoсинівська ТГ)
Keywords: регіональний розвиток; локальний розвиток; територіальна громада; індикатор розвитку; Луцький район