Леся Українка і Олександр Олесь: на порубіжжі часів, світів, ідентичностей - Романов, Сергій Миколайович; Romanov, Serhii M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Життя та діяльність Лесі Українки й О. Олеся, чільного драматурга і провідного лірика епохи раннього українського модернізму, ніби знані, але ще не цілком прописані сюжети культури. У книзі запропоновано порівняльне прочитання життєтворчості митців у художніх, соціально-політичних, етичних, побутових та інших контекстах доби. Акцентовано на специфіці становлення і розвитку світоглядно-психологічних профілів сучасників, літературні здобутки яких інтерпретовано у вимірах індивідуальних «сповідей душі» та універсальних «історій духу». Серед ключових засновків праці – ідеї тексту як особистості та особистості як тексту. Конвенційно-естетичні критерії стали визначальними в з’ясуванні вагомості створеного авторами, а отже, і їхнього місця в каноні.
Keywords: Леся Українка; Олександр Олесь; ранній український модернізм