Приховані семантико-синтаксичні відношення у безсполучникових та складнопідрядних реченнях сучасної української мови - Межов, Олександр Григорович (Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз прихованих семантико-синтаксичних відношень у складних безсполучникових і складнопідрядних реченнях на матеріалі реченнєвих конструкцій, дібраних із текстів художнього стилю сучасної української мови. Досліджено специфіку прихованих змістових відношень у безсполучникових реченнях з однорідними та неоднорідними частинами. Схарактеризовано приховані семантико-синтаксичні відношення між головною та підрядною частинами складнопідрядних речень з різними типами сполучних засобів. Встановлено дериваційні й синонімійні зв’язки аналізованих структурно-семантичних типів речень. Запропоновано способи виявлення прихованих семантико-синтаксичних відношень за відсутності семантичних сполучників, використання асемантичних сполучників або функціонування невластивих певному різновидові складнопідрядного речення сполучних засобів, що сприятиме належному розумінню інформації, отриманої реципієнтом.
Keywords: приховані семантико-синтаксичні відношення; сучасна українська мова; синонімійні відношення; дериваційні зв’язки; сполучники підрядності; складнопідрядні речення; складні безсполучникові речення; 811.161.2’367.335