«Свои» и «чужие» в романе И. Сельвинского «О, юность моя!» (имагологический аспект) - Колошук, Н. Г.; Koloshuk, Nadiia H. (My University, 2013)
У статті подано аналіз етноімагологічних характеристик, котрі в романі І. Сельвінського представляють його численних персонажів та головного автобіографічного героя. Мета – виявити особливості авторської ідентичності, що стоїть за ними, визначити параметри цінностей у невидимій шкалі «Свій – Чужий», котра є найвагомішою проблемою світогляду індивіда переломної доби, оскільки ставить його перед необхідністю важкого вибору. В статье представлен анализ этноимагологических характеристик, которые даны в романе И. Сельвинского его многочисленным персонажам и главному автобиографическому герою. Цель – выявить особенности стоящей за ними авторской идентичности, определить параметры ценностей в невидимой шкале «Свой – Чужой», которая является важнейшей проблемой мировоззрения человека в переломную эпоху, требующую трудного выбора. The article deals with the analysis of the ethnoimagological characteristics which represent the numerous characters and the main autobiographical hero in the novel by I. Selvinskyi. The purpose of the article is to reveal the peculiarities of the author’s ethnoidentity which is the most important problem of the individual worldview of the period of change that demands a difficult choice.
«Friends» and «foes» in the novel by I. Selvinskyi «Оh, my youth!» (imagological aspect).
«Свої» та «чужі» в романі І. Сельвінського «О, юність моя!» (імагологічний аспект).
Колошук Надія Георгіївна - професор, доктор філол. наук кафедри теорії літератури і зарубіжної літератури Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: этноимагология; оппозиция Свой – Чужой; автобиографический роман И. Сельвинского; национальное самосознание; ethnoimagology; the opposition «Friend or Foe»; the autobiographical novel by I. Selvinskyi; the author’s ethnoidentity; national selfconsciousness