Cognitive Exploration of ‘Traveling’ in the Poetry of Widad Benmoussa - Encarnación, Sánchez Arenas; Essam, A. Bacem; Енкарнацьйон, Санчеc Аренас; Ессам, Басем (My University, 2019)
The concept of motion is central to the human cognition and it is universally studied in cognitive linguistics. This research paper investigates concept of motion, with special reference to traveling, in the poetry of Widad Benmoussa. It mainly focuses on the cognitive dimensions underlying the metaphorical representation of traveling. To this end, the research conducts a semi-automated analysis of a corpus representing Widad’s poetic collections. MetaNet’s physical path is mainly used to reveal the cognitive respects of traveling. The personae the poetess assigns are found to pursue a dynamic goal through activation of several physical paths. During the unstable romantic relations, several travel impediments are met. Travel stops and detours, travel companions, paths in journey as well as changing travel destinations are the most stressed elements of ‘Traveling’ respects. With such a described high frequency of sudden departures and hopping, the male persona the poetess assigns evinces typical features of 'wanderlust' or dromomania. Концепція руху є центральною для людського пізнання й сьогодні вона є поширеним предметом вивчення в когнітивній лінгвістиці. У цій статті представлене дослідження концепту руху, а особливу увагу приділено темі подорожі у віршах Відад Бенмуса, а саме: когнітивним вимірам, що лежать в основі метафоричного представлення мандрівки. Для досягнення цієї мети було проведено напівавтоматичний аналіз корпусу поетичних збірок Відад Бенмуса. Фізичний шлях MetaNet головно застосовано для виявлення когнітивних аспектів подорожі. Установлено, що персонажі, про яких пише поетеса, переслідують динамічну мету через активацію декількох фізичних шляхів. Під час їхніх нестабільних романтичних стосунків, трапляються перешкоди на шляху до подорожей. З’ясовано, що найбільш виділеними елементами аспектів «подорожі» є: зупинки й об’їзди під час подорожей, супутники, шлях в дорозі, а також зміна туристичних напрямків. Ураховуючи описану високу частоту раптових від’їздів і поворотів, можна стверджувати, що особистість чоловіка, про якого пише поетеса, характеризують такі основні риси, як «нестримний потяг до мандрівки» або дромоманія.
Когнітивне дослідження концепту «Подорож» у поезії Відад Бенмуса
Keywords: physical path; inner path; Traveling; conceptual metaphor; relativity; MetaNet; фізичний шлях; внутрішній шлях; подорож; відносність; метафора