Самодостатність особистості у контексті концепції освіти дорослих - Кучай, Тетяна (My University, 2019)
Освіта дорослих постає викликом новочасному суспільству, формуючи посилені вимоги до підготовки фахівців в умовах конкурентного ринку праці. Мета дослідження. Представлена стаття передбачає започаткування дискусії щодо значимості самодостатності особистості у становлення дорослого як фахівця у контексті концепції освіти дорослих. Методи дослідження. Досягнення мети дослідження уможливило використання загальнотеоретичного методу наукового дослідження, зокрема аналізу термінологічного апарату психолого-педагогічних та соціально-філософських джерел наукового дискурсу. Результат. У контексті концепції освіти дорослих поняття «самодостатність» розглядають як складну організацію особистості дорослого, яка представляє собою поєднання внутрішніх якостей людини, що дозволяють їй успішно реалізовувати себе у творчій, соціальній та професійній діяльності. Adult education challenge modern society, creating stronger requirements for the training of specialists in a competitive labor market. The aim of the study. The presented article envisages starting a discussion on the importance of self-sufficiency of an individual in becoming an adult as a specialist in the context of the concept of adult education. Research methods. Achievement of the research goal made it possible to use the general theoretical method of scientific research, in particular the analysis of the terminological apparatus of psychological and pedagogical and socio-philosophical sources of scientific discourse. Result. In the context of the concept of adult education, the concept of "self-sufficiency" is seen as a complex organization of an adult's personality, which is a combination of internal qualities of a person that enables her to successfully realize herself in creative, social and professional activities.
Keywords: самодостатність особистості; self-sufficiency of an individual; дорослий; індивідуально-психологічні властивості особистості; освіта дорослих; adult; individual-psychological properties of personality