Інтерпретаційна парадигма дослідження соціальної дії як основи повсякденних практик - Борейко, Юрій (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Проаналізлвано підходи до вивчення соціальної дії як основи повсякденних практик. Розкриваються основні положення інтерпретаційної парадигми детермінації соціальних дій, яка акцентує увагу на вивченні та інтерпретації людської поведінки на мікрорівні. В інтерпретаційній парадигмі важливе значення надається комунікації як одній із форм соціальності. Феноменологія вирізняється поглядом на соціальну реальність як поле інтерсуб’єктивності. Теорія соціальної дії зосереджує увагу на діях, які передбачають існування «суспільного Іншого». Символічний інтеракціонізм наголошує на суб’єктивних аспектах взаємодії, що стосуються спілкування конкретних індивідів у певній ситуації. Рольова теорія визначає роль як соціально задане очікування, яких дотримується особистість з певним статусом чи становищем. Етнометодологія ототожнює соціальну взаємодію з мовною комунікацією, взаєморозумінням суб’єктів розмови.
Keywords: повсякденність; соціальна дія; соціальні практики; соціальна взаємодія; комунікація; соціалізація