Психологія депривації - Гошовський, Ярослав Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Метою ОК «Психологія депривації» є ознайомлення здобувачів освіти з психологічною специфікою впливу депривації як багатогранного феномена на онто- і соціогенез особистості, зокрема висвітлення якнайширшого кола деприваційних проблем і чинників, які гальмують, дестабілізують і спотворюють життєвий шлях людини. Освітній компонент (ОК) «Психологія депривації» спрямований на вивчення психологічних особливостей людини в умовах різновидових обмежень розвитку. Ключове поняття «депривація» означає обмеження або позбавлення можливостей задоволення життєво важливих потреб, тобто це позначення такого психічного стану, який виникає в результаті ускладнених екзистенційних обставин і ситуацій, унаслідок чого людина позбавляється реальної можливості для задоволення базових психічних потреб достатньою мірою та впродовж певного часу.
Keywords: сенсорна депривація; когнітивна депривація; емоційна депривація; харчова депривація; материнська депривація