Практическое обоснование программы физической реабилитации футболистов после артроскопических вмешательств на коленном суставе - Щербина, Денис; Щербина., Денис; Sherbina, Denis (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Анализ амбулаторных карт 40 футболистов в возрасте 18–40 лет, которым были проведены артроско-пические операции на КС по поводу остеоартрозных изменений хряща, и результаты антропометрических и инструментальных исследований данного контингента спортсменов позволили определить степень влияния факторов возраста, спортивного стажа и амплуа на степень поражения хряща коленного сустава. Доказана ведущая роль вышеуказанных факторов в патогенезе хронических остеоартрозных изменений КС у футболистов. Кроме того, подтверждено, что факторы тренировочной и соревновательной деятельности приводят к обострению хронической патологии, что, в свою очередь, является причиной артроскопических вмешательств. Аналіз амбулаторних карт 40 футболістів віком 18–40 років, яким проведено артроскопічні операції на КС із приводу остеоартрозних змін хряща, і результати антропо-метричних та інструментальних досліджень цього контингенту спортсменів дали змогу визначити ступінь впливу факторів віку, спортивного стажу та амплуа на ступінь ураження хряща колінного суглоба. Доведено провідну роль вищевказаних факторів у патогенезі хронічних остеоартрозних змін КС у футболістів. Крім того, підтверджено, що фактори тренувальної та змагальної діяльності призводять до загострення хронічної патології, що, зі свого боку, є причиною артроскопічних утручань. Analysis of outpatients of 40 players aged 18–40 years, who have undergone arthroscopic surgery on the knee-joint about of osteoarthritis cartilage changes , and the results of anthropometric and instrumental studies of this group of athletes allowed to determine the degree of influence of the factors of age, sports experience and role on the degree of damage of knee cartilage. We have proved the leading role of the above factors in the pathogenesis of chronic osteoarthritis changes of knee-joint in football players. In addition, it was confirmed that the factors of training and competitive activities lead to an exacerbation of chronic diseases, which in turn is the cause of arthroscopy operations.
Практичне обґрунтування програми фізичної реабілітації футболістів після артро-скопічних утручань на колінному суглобі
Practical Substantiation of Physical Rehabilitation Program for Players after Arthroscopy of Knee
Keywords: артроскопия; коленный сустав; остеоартроз; реабилитация; фактор; футболисты; артроскопія; колінний суглоб; остеоартроз; реабілітація; фактор; футболісти; arthroscopy; knee-joint; osteoarthritis; rehabilitation; a factor; players of football