Стан та тенденції розвитку вітчизняного ринку праці в умовах воєнних дій - Шостак, Людмила Василівна; Сур’як, Алла Володимирівна (Херсонський державний університет, 2024)
Стаття присвячена аналізу стану та основних тенденцій розвитку вітчизняного ринку праці в умовах воєнних дій. У ній розглядаються ключові проблеми, що виникають через військовий конфлікт, такі як зростання безробіття, міграція робочої сили, внутрішнє переміщення населення, зміни в структурі попиту на робочу силу та адаптація підприємств до нових умов. Окрема увага приділяється впливу війни на окремі сектори економіки, розвитку віддаленої роботи та цифровізації, а також урядовим ініціативам, спрямованим на підтримку працівників і роботодавців. З початком війни ринок праці зазнав значних структурних змін, спричинених руйнуванням підприємств, інфраструктури, вимушеною міграцією населення та скороченням зайнятості у багатьох галузях економіки. Окрім того, ситуація погіршується через зростання рівня безробіття, переміщення значної частини населення всередині країни та за її межі, а також зниження попиту на робочу силу в окремих секторах. У такому контексті актуальним є вивчення механізмів адаптації ринку праці, пошук шляхів стабілізації та підтримки працездатного населення, а також розробка відповідних державних і приватних ініціатив для подолання кризи.
Keywords: праця; ринок праці; робоча сила; працездатне населення; безробіття; міграція; внутрішнє переміщення населення; 331.5