Озерні ресурси Ковельського адміністративного району та перспективи їх використання в рекреаційно-туристичній діяльності - Громик, Оксана Миколаївна; Ільїна, Ольга Вікторівна (My University, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню ресурсів озер Ковельського адміністративного району Волинської області України та перспектив їх використання в рекреаційній діяльності. Проведено аналіз найважливіших гідрологічних та морфометричних характеристик озер, які є визначальними для розвитку туризму та рекреації у розрізі об’єднаних територіальних громад та басейнів найголовніших річок. Встановлено, що у районі зосереджені значні природні ресурси озер (загальна площа водного дзеркала становить 10 941,85 га, об’єм водної маси сягає 457 907,1 тис. м3). На дослідженій території наявні значні запаси озерних відкладів (сапропелів), які можуть використовуватись у різних галузях господарства. Сапропелеві ресурси становлять 46,9 млн т і представлені карбонатним (22 938,6 тис. т), залізистими (11 391,5 тис. т), органо-силікатним (7329,4 тис. т), органічним (4839,3 тис. т) та кремнистим (470,5 тис. т) класами. Перспективними для бальнеологічного використання є сапропелі органічного та органо-силікатного класів (12 168,7 тис. т). Природні ресурси озер можуть широко використовуватись у різних галузях економіки, сільського господарства та рекреаційно-туристичній діяльності (водні види спорту, рибальство, пляжний відпочинок, бальнеологія та ін.).
Keywords: озеро; водойма; сапропелі; озерні ресурси; лікувальні грязі; рекреація; туризм; 379.84+553.04+556.11(477.82)