Історико-правові особливості впровадження та функціонування магдебурзького права у Луцьку - Glamazda, P.; Гламазда, П. (Волин. нац. ун-т. ім. Лесі Українки, 2020)
Based on the historical and legal analysis of the monuments of law, monographs and scientific works, the article describes the general characterization of the process of implementation and social nature of the Magdeburg law in the city of Lutsk, which was a part of the Grand Duchy of Lithuania. It is justified that the Magdeburg law of the Grand Duchy of Lithuania differed from similar (city) law in the German and Polish cities. It has been determined that Lutsk, as the center of a specific land, was granted a Magdeburg law charter in 1432 by the Polish King Wladyslaw (Jagiello), each subsequent charter was only detailing the legal norms established by the previous one. It has been established that the rules of the Magdeburg law regulated the socio-economic and social-legal relations, the court and the judiciary procedures, determined the measures of criminal punishment, regulated the internal statutory activities of merchant corporations, craft shops and trade. В статті на підставі історико-правового аналізу пам’яток права, наукових праць здійснено загальну характеристику процесу впровадження та соціальної природи магдебурзького права у місті Луцьк, яке знаходилось у складі Великого князівства Литовського. Обгрунтовано, що магдебурзьке право Великого князівства Литовського відрізнялося від аналогічного (міського) права в містах Німеччини та Польщі. Визначено, що Луцьк як центр удільної землі отримав грамоту на магдебурзьке право в 1432 році від польського короля Владислава (Ягайла), кожна наступна грамота лише деталізувала правові норми, започатковані попередньою грамотою. Встановлено, що норми магдебурзького права регулювали соціально-економічні і суспільно-правові відносини, порядок створення суду та здійснення судочинства, визначали заходи кримінального покарання, регламентували внутрішню статутну діяльність купецьких корпорацій, ремісницьких цехів і торгівлі.
Historical and Legal Features of Implementation and Functioning of Magdeburg Law in Lutsk
Keywords: Grand Duchy of Lithuania; Volyn; Lutsk; Magdeburg law; charter; privilege; Велике князівство Литовське; Волинь; Луцьк; магдебургское право; грамота; привілей; 94(477.82-25)"14":[340.15:352.07]