Ukraine-EU: analytical assessment of international trade in services - Totska, Olesia Leontiivna (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
The purpose of the study is a comprehensive analytical assessment of international trade in services between Ukraine and EU countries. At the first stage, using the ABC analysis method, 27 EU countries are divided into three groups depending on their share in the total export of services from Ukraine in 2021. At the second stage, using the ABC analysis method, all EU countries are divided into three groups depending on their share in the total import of services to Ukraine in 2021. At the third stage, a structural analysis of export-import transactions with services between Ukraine and those EU countries, which in the previous two stages were twice included in group A (Germany, Poland, Cyprus, the Netherlands, Malta, Austria, France, Denmark, Belgium) was conducted. The services that have the greatest potential for export/import between Ukraine and these countries have been identified.

Метою дослідження є комплексна аналітична оцінка міжнародної торгівлі послугами між Україною та країнами ЄС. Для аналізу обрано 2021 р., оскільки на сайті Державної служби статистики України відповідні дані за 2022 р. відсутні у зв’язку з війною. До статистичних даних застосовано метод ABC-аналізу, який розбиває початкову множину об’єктів (країн ЄС) на три підмножини залежно від їх питомої ваги в загальному значенні показника (українського експорту послуг чи імпорту власних послуг в Україну): А (приблизно 80 %) – група країн з великою сумарною часткою показника; B (приблизно 15 %) – група країн із середньою сумарною величиною показника; С (приблизно 5 %) – група країн із невеликою сумарною часткою показника. На першому етапі за допомогою методу ABC-аналізу 27 країн ЄС розподілено на три групи залежно від їх частки в загальному експорті послуг з України в 2021 р. До групи А увійшло 12 країн ЄС (Німеччина, Польща, Кіпр, Нідерланди, Угорщина, Мальта, Австрія, Франція, Данія, Естонія, Бельгія, Італія), до кожної з яких експортовано послуг з України на суму від 125,8 млн дол. США до 717,3 млн дол. США. На другому етапі за допомогою методу ABC-аналізу всі країни ЄС розділено на три групи залежно від їх частки в загальному імпорті послуг в Україну в 2021 р. До групи А також увійшло 12 країн ЄС (Німеччина, Ірландія, Кіпр, Польща, Мальта, Бельгія, Франція, Нідерланди, Австрія, Люксембург, Швеція, Данія), кожна з яких імпортувала в Україну послуг на суму від 82,0 млн дол. США до 458,9 млн дол. США. На третьому етапі проведено структурний аналіз експортно-імпортних операцій із послугами між Україною та тими країнами ЄС, які на попередніх двох етапах двічі потрапляли до групи А (Німеччина, Польща, Кіпр, Нідерланди, Мальта, Австрія, Франція, Данія, Бельгія). Визначено послуги, які мають найбільший потенціал для експорту (послуги з переробки матеріальних ресурсів; транспортні послуги; послуги у сфері телекомунікації, комп’ютерні та інформаційні послуги; ділові послуги; послуги зі страхування; послуги, пов’язані з фінансовою діяльністю) чи імпорту (транспортні послуги; послуги у сфері телекомунікації, комп’ютерні та інформаційні послуги; ділові послуги; послуги, пов’язані з подорожами; послуги, пов’язані з фінансовою діяльністю; роялті та інші послуги, пов’язані з використанням інтелектуальної власності; послуги зі страхування; державні та урядові послуги) між Україною та цими країнами.
Keywords: export; import; services; ABC-analysis method; Ukraine; EU countries; експорт; імпорт; послуги; метод ABC-аналізу; Україна; країни ЄС; F10; 339.5:658.6-047.44(477:061.1ЄС)