Стан сформованості мотивів учнів початкових класів до рухової активності - Озарук, Василь; Ozaruk, Vasyl; Презлята, Ганна; Prezlata, Anna; Ковальчук, Галина; Kovaltsuk, Anna; Ткачівська, Інна; Tokachevska, Inna (Східноєвропейський національний університеті імені Лесі Українки, 2015)
У статті викладено результати анкетування учнів молодшого шкільного віку міських і сільських шкіл щодо визначення рівня мотивів до потреби в руховій активності, які визначали за такими показниками: на виявлення мотивів обов’язку й відповідальності; самовизначення та самовдосконалення; мотивація благополуччя; престижна мотивація; мотивація уникнення неприємностей; мотивація змістом; мотивація процесом. При цьому виявлено, що суттєвих розбіжностей між результатами в дітей міських і сільських шкіл не спостерігалося. У процесі дослідження простежено, що серед показників, які характеризують мотиви в потребі рухової активності, домінують фізичне самовизначення та самовдосконалення й відстає та потребує корекції навчально-виховного процесу з фізичного виховання – мотивація процесом. The article presents the results of the survey of junior pupils of urban and rural schools according to defining the level of motives to the need in motor activity which were defined according to the following indices: revealing the motives of duty and responsibility; self-definition and self-improvement; wellbeing motivation; prestige motivation; motivation of troubles avoiding; motivation by content; motivation by process. It was revealed that there are no considerable differences between results of urban and rural pupils. In the process of the study it was found out that among indices that characterized motives in the need in motor activity the dominant ones are physical self-definition and self-improvement, but motivation by process lags behind and needs correction of educational process in physical education.
Condition of Formation of Motives of Pupils of Elementary Classes to Motor Activity
Keywords: мотив; рухова активність; рухові дії; потреба; motive; motor activity; movement actions; need